De Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) sociaal domein centraal Gelderland (hierna te noemen MGR SDCG) bestaat sinds april 2017. In de MGR werken 11 gemeenten in Centraal Gelderland (Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar) samen in het sociaal domein. Er is een bewuste keuze gemaakt voor een Modulaire Gemeenschappelijke Regeling. Wanneer gemeenten deelnemen aan meerdere modules biedt de MGR de mogelijkheid de samenwerking tussen verschillende terreinen binnen het sociaal domein verder te versterken. Bovendien zorgt een gebundelde gemeenschappelijke regeling voor minder bestuurlijke drukte dan allerlei aparte regelingen.
Vijf modules
De MGR SDCG bestaat uit vijf modules met daarboven een kleine beheerorganisatie die bestaat uit een directeur, een controller, een managementassistent, een privacy officer en een communicatieadviseur. Bestuurlijk worden de modules aangestuurd door bestuurscommissies, bestaande uit de portefeuillehouders van de deelnemende gemeenten. De bestuurscommissies geven advies en leggen verantwoording af aan het Dagelijks Bestuur dat op zijn beurt weer verantwoording aflegt aan het Algemeen Bestuur van de MGR SDCG.
Inkoop sociaal domein Centraal Gelderland
In 2017 is gestart met de module Inkoop. Dit team regelt de inkoop, het contractmanagement en het contractbeheer van maatwerkvoorzieningen en specialistische zorg Jeugd, Wmo en activerend werk. Tot mei 2019 werkten wij onder de naam 'Regio Centraal Gelderland', nu werken wij onder de naam Inkoop sociaal domein Centraal Gelderland.
Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden-Gelre (RBL)
In de regio Arnhem zijn sinds 2013 de leerplichttaken van 7 gemeenten (Arnhem, Duiven, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar) regionaal georganiseerd in het Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden-Gelre (RBL). Sinds 2014 zijn ook de RMC-taken van Team VSV bij het RBL ondergebracht. Hierin participeren naast de eerder genoemde gemeenten ook Renkum en Lingewaard.
Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland
Het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP) is hét servicepunt voor werkgevers met personeelsvragen. Het WSP helpt werkgevers kosteloos bij de invulling van vacatures en adviseren hen over sociaal ondernemen. Vanuit deze doelstelling helpt het WSP mensen vanuit een uitkering aan werk. Het WSP verbindt personeelsvragen van werkgevers zoveel mogelijk met onze sociale opdracht. Daarmee realiseren we gezamenlijk de publieke meerwaarde: kansen bieden op de arbeidsmarkt voor mensen die ondersteuning goed kunnen gebruiken.
Werkgeverschap SW
Per 1 januari 2018 droeg Werkvoorziening Midden Gelderland (handelend onder de naam Presikhaaf Bedrijven) haar activiteiten over aan Scalabor B.V. Deze (privaatrechtelijke) sociale onderneming biedt werk en ontwikkeling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De arbeidsovereenkomsten van medewerkers met een indicatie voor de Wet sociale werkvoorziening zijn per 1 januari 2019 ondergebracht bij de nieuwe module Werkgeverschap SW.
Contractmanagement Inburgeringstrajecten
De module Contractmanagement Inburgeringstrajecten is belast met contractbeheer en contractmanagement van inburgeringstrajecten die de deelnemende gemeenten hebben ingekocht ten behoeve van de uitvoering van de wet inburgering.
Het team van de module contractmanagement inburgering bestaat uit 2 medewerkers met in totaal 0,55 fte. Deze medewerkers zijn onderdeel van het team voor Inkoop Zorg, zodat zoveel mogelijk kennis en kunde gebundeld benut kan worden voor dit contractmanagement. De ambtelijke en bestuurlijke afstemming vindt plaats met de ambtenaren en bestuurders van gemeenten op het terrein van participatie.